Este posibil să fi avut COVID-19 fără simptome sau răceala din februarie să fi fost, de fapt, infecția cu noul coronavirus? Specialiștii ne explică în ce măsură pot fi adevărate aceste ipoteze și cum putem verifica dacă suntem imuni acum la COVID-19.
În China, la fiecare persoană testată pozitiv au fost alte 5-8 persoane care nu au știut că sunt infectate, potrivit unui studiu citat de Live Science. Cercetătorii au creat un model matematic prin care au analizat cazurile de coronavirus din 375 de orașe din China, în intervalul 10-23 februarie. Folosind acest model, ei au concluzionat că, în intervalul studiat, China ar fi avut cu 86% mai multe cazuri de COVID-19 față de cele raportate. Aceste cazuri necunoscute ar fi putut fi ori asimptomatice, ori confundate de oameni cu alte infecții respiratorii, cum ar fi răceala și gripa.
Între 30% și 50% dintre cei infectați nu au simptome de COVID-19
O treime dintre cei infectați cu noul coronavirus nu au niciun simptom de boală. Persoanele infectate, dar fără simptome de COVID-19 pot fi depistate pozitiv la teste. Însă, ele au toate șansele să nu afle că sunt sau că au fost infectați cu COVID-19 pentru că strategia multor țări, inclusiv a României, este de a le testa doar persoanele care prezintă simptome.
Cum putem afla dacă am avut boala
Dacă am trecut prin infecția cu noul coronavirus, în sânge ar trebui să avem anticorpi specifici împotriva virusului COVID-19. Acești anticorpi pot fi detectați fie printr-un test rapid ce poate fi efectuat și acasă, fie cu ajutorul testelor serologice ELISA, o analiză de laborator. Pe piață există deja teste rapide aprobate prin care vom putea afla dacă am avut COVID-19. Ele detectează prezența anticorpilor IgG și IgM în sânge, formați ca răspuns al organismului la infecție.
Analiza de laborator care folosește metoda ELISA detectează și concentrația (titrul) anticorpilor în sânge, iar această informație în plus ne va ajuta să aflăm dacă nivelul lor este suficient de mare pentru a ne oferi o protecție optimă împotriva virusului pe viitor. Testul rapid arată precum cel de gripă, iar sângele se colectează printr-o înțepătură în deget, ca la testul pentru măsurarea glicemiei. Rezultatul testului rapid este vizibil sub forma unor linii roșii în 10-15 minute. Pentru testarea anticorpilor în laborator, se recoltează sânge ca la analizele uzuale, iar rezultatul este disponibil după una-două zile.